muntsieraden

Nederlands nationale sieraad/  verzets sieraden

In 1898 werd Nederland voor het eerst in haar geschiedenis geregeerd door een jonge koningin. Dit vormde een gunstige factor voor het maken van muntsieraden in deze periode.

De middenstand sieraden werden gedragen, zowel met volksdrachten als met modieuze kleding. Zelfs in mannenkleding werden ze verwerkt als knopen en broekstukken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de muntsieraad zelfs Nederlands nationale sieraad en ongekend populair. Een uitgezaagd dubbeltje werd door verzetsmensen als teken van herkenning gedragen. De bezetter reageerden geïrriteerd op deze vorm van symbolisch verzet en verboden het dragen van dubbeltjes en kwartjes. Het dragen van muntsieraden in deze periode was niet geheel ongevaarlijk.

In april 1941 werd door de bezetter officieel beslag gelegd op het Nederlandse muntgeld. Deze maatregel bleek ongewild een enorme stimulans voor het maken van muntsieraden.

In de zomer van 1942 verplichtte de bezetter de Nederlandse bevolking, al het gouden, zilveren, nikkelen en bronzen muntgeld in te leveren. Dit verbod heeft niet het beoogde effect opgeleverd. Door munten te verwerken tot sieraden, werden verschillende directieven tegelijk omzeild.

Als blijk van stil verzet mag de betekenis van deze sieraden niet onderschat worden. Het was een daad die gesteld werd en die met name jongeren voorbereidde op verder verzet, zoals ondergrondse activiteiten.


Er is tot nog toe weinig serieuze aandacht aan muntsieraden besteed en zeker niet aan de Nederlandse varianten, terwijl die ooit zijn bestempeld tot `onze nationale sieraden` en ze de dubieuze eer te beurt zijn gevallen van een officieel verbod op het maken en dragen ervan.

Bronvermelding:          Het Nederlandse sieraad in de 20ste eeuw.
Auteur:                         Marjan Unger

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb